Eelt is een plaatselijke verdikking van de bovenste laag van de opperhuid en ontstaat door druk en/of wrijving. Dit komt vaak voor onder de bal van de voet, zijkant van de voet/ hiel of aan de bovenzijde van de tenen. Een dun laagje eelt is een natuurlijke bescherming van de huid maar als er een abnormale verdikking gevormd wordt kan dit op den duur pijnlijk worden en branderig aanvoelen.

 

Een kloof ontstaat vaak door een droge huid, dit komt omdat de huid zijn elasticiteit verloren heeft en bij belasting niet meer kan buigen en dus gaat barsten.

 

Ook kunnen kloven voorkomen tussen de tenen, dit ontstaat door overmatige zweetproductie. Vaak gaat dit gepaard met een schimmelinfectie. Oppervlakkige kloven beperken zich allen tot de opperhuid. Bij diepere kloven kunnen de scheuren doordringen tot in diepere cellagen. De randen van kloven zijn vaak verhard door eelt, kloven kunnen erg pijnlijk zijn en zouden kunnen gaan bloeden. Indien een kloof open is dient er wondverzorging plaats te vinden, om eventuele infecties te voorkomen.

 

Eelt en kloven kunnen goed door een pedicure verholpen worden, het eelt wordt weggesneden en wordt nabehandeld met een frees. De pijn zal direct na de behandeling sterk verminderen, aan het einde van de behandeling volgt nog een voetmassage waarbij een zachte en verzorgende voetencreme wordt ingemasseerd.